onsdag 3 juni 2015

Så här bakar jag surdegsbröd


Jag gillar att baka. Jag bakar nästan bara bröd, och det är för mig ett sätt att vara kreativ, slappna av och få goda bröd.
Jag bakar gärna bröd som tar lång tid. Jag vet att det var en stark trend för några år sedan med att alla ska baka surdegsbröd, för att på något sätt vara rätt. Att få skriva om min bakning är något jag velat göra länge, men jag har väntat tills den värsta hipstervågen dragit förbi - jag vill skriva och höra från människor som är intresserade på riktigt, inte för att producera en cool FB-bild.
Därmed förstås inte sagt att inga nybörjare är välkomna - alla är nybörjare någon gång och alla behöver börja från början.
Min surdeg är sisådär två år gammal - den senaste jag gjorde. Den är matad, utdelad och uppbakad otaligt antal gånger. Den har varit rågsurdeg, halvvetesurdeg, vetesurdeg, kruskaklisurdeg, dinkelsurdeg, men är just för tillfället mest rågsurdeg. Den heter ingenting, men har trots detta klarat flera semestrar när vi varit på annat håll. Den har möglat, fått byta burk flera gånger pga det och börjat bubbla igen. Den kan kräva lite fjäsk ibland men är mestadels påtagligt svårförstörd.
Den är tillverkad efter recept från Jan Hedhs Bröd och Pain de Martins bok Surdegsbröd, en inte helt ovanlig början...

En typisk bakdag för mig innebär att jag kvällen innan kommer på att det finns chans att baka nästa dag. Det kan vara fredag kväll utan allt för mycket aktiviteter nästa dag, det kan vara att något av barnen har feber och det behövs en VAB-dag eller liknande. Jag tar då ungefär hälften av surdegen och blandar med 3 dl vatten och 3 dl valfritt mjöl, blandar i degbunken och ställer över natten. Nästa morogn efter frukost har det börjat bubbla, och jag blandar då till degen. Jag är irriterande fri när jag blandar deg - irriterande för de som vill ha receptet på brödet... Grunden är 7 dl degvätska, lite salt, någon extra ingrediens (kärnor, frön, kryddor, sirap eller annat) och sedan den mjölblandning som jag önskar - oftast baserat på Manitoba Cream med tillskott av någon deciliter grahamsmjöl, dinkelmjöl eller rågmjöl. Om surdegen verkar vara på dåligt humör och bubbla lite fegt smular jag i några smulor färsk jäst, annars blir brödet kompakt och tråkigt.

Idag - VAB-dag med febrig trött unge - ser receptet ut såhär:
Surdegsgrunden från igår kväll - 1 dk surdeg, 3 dl vatten och 3 dl fint rågmjöl
7 dl vatten
1 msk salt
1 dl ljus sirap
2 handfullar hackad kirskål, små skott hittade bakom komposten
Vetemjöl tills degen är inte jättekladdig
Just nu står degen på långjäsning, sisådär 5 timmar tills den vuxit till sig ordentligt.
Återkommer med bild från det färdiga resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar